Ταξιδιάρικη Βιβλιοθήκη

Επίσημο όνομα της βιβλιοθήκης είναι: «Η Ταξιδιάρικη Βιβλιοθήκη».

Η Σχολική Βιβλιοθήκη νοείται ως:

α) Χώρος μάθησης, κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας όπου συγκεντρώνονται τεκμήρια της παγκόσμιας πνευματικής κληρονομιάς.

β) Μονάδα πληροφόρησης και πνευματικής παραγωγής, αποθετήριο μορφωτικού υλικού και  κέντρο γνωστικών πηγών, χώρος αλληλεπίδρασης και συνεργασίας εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών.

γ) Δυναμικό σημείο ανάπτυξης επιστημονικού διαλόγου και εν δυνάμει χώρος οργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων.

δ) Κέντρο με ηλεκτρονικό και ψηφιακό εξοπλισμό, όπου αποθηκεύεται, επεξεργάζεται και διακινείται η γνώση, με πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε έναν ανοιχτό κόσμο πληροφοριών.

ε) Χώρος προαγωγής της φιλαναγνωσίας και εργαλείο εμπλουτισμού και επέκτασης των προγραμμάτων σπουδών. Υποστηρικτικό εργαλείο για την έρευνα και την οργάνωση της διδασκαλίας, βάσει της πρόσβασης, αναφοράς και χρήσης της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και όχι αποκλειστικά των προβλεπόμενων συγγραμμάτων.

Σκοπός της σχολικής βιβλιοθήκης είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να  γνωρίσουν, να αγαπήσουν και να σεβαστούν το βιβλίο, επιδιώκοντας παράλληλα πρόσβαση στην πληροφόρηση και στον κόσμο των ιδεών. Επόμενος στόχος είναι να καλλιεργήσουν τα παιδιά μια μακρόχρονη σχέση με τον έντυπο λόγο και την εικόνα, απολαμβάνοντας το διάβασμα. Τέλος, η σχολική βιβλιοθήκη υποστηρίζει και εμπλουτίζει το εκπαιδευτικό έργο και είναι ανοιχτή σε όλους τους /τις εκπαιδευτικούς και τους μαθητές /τριες για δανεισμό βιβλίων, επιτραπέζια παιχνίδια, προβολή ταινίας κ.ά.

  1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΜΕΛΟΥΣ

Για τον δανεισμό βιβλίων τα μέλη διατηρούν μια προσωπική κάρτα βιβλιοθήκης, όπου καταγράφεται από τον/την υπεύθυνο εκπαιδευτικό δανεισμού ο τίτλος του βιβλίου, η ημερομηνία του δανεισμού και η ημερομηνία που οφείλει να επιστραφεί το βιβλίο . Παράλληλα η ίδια καταγραφή γίνεται και σε on line ηλεκτρονική πλατφόρμα(Βιβλιοδανός) για καλύτερο έλεγχο και εξαγωγή στατιστικών στοιχείων δανεισμού. Τα μέλη οφείλουν να επιστρέψουν τα βιβλία που έχουν δανειστεί μέσα σε δύο εβδομάδες στην κατάσταση που τα έχουν παραλάβει. Σε περίπτωση φθοράς ή απώλειας οι γονείς /κηδεμόνες οφείλουν να τα αντικαταστήσουν. Ο τρόπος δανεισμού προσδιορίζεται κάθε σχολικό έτος από την/τον Υπεύθυνο Βιβλιοθήκης μετά την οριστικοποίηση του Ωρολογίου Προγράμματος .

  1. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ

Κάθε εκπαιδευτικός, με τους μαθητές/τριες του τμήματός του, μπορεί να έχει πρόσβαση στο χώρο της σxολικής βιβλιοθήκης και εκτός των τακτικών ωρών λειτουργίας της που θα οριστούν , μετά από συνεννόηση με τον/την υπεύθυνο/η της βιβλιοθήκης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός εκ των προτέρων, με συμπλήρωση σχετικού πλάνου, ώστε να μην υπάρχει σύμπτωση χρήσεων και να ακολουθεί ο αντίστοιχος καθαρισμός του χώρου πριν τη χρήση του από επόμενο τμήμα.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του δανεισμού ή οποιασδήποτε άλλης δράσης ο/η κάθε εκπαιδευτικός που χρησιμοποίησε το χώρο απολυμαίνει τις επιφάνειες που έχουν χρησιμοποιηθεί.

  1. ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν μόνοι τους το υλικό που τους ενδιαφέρει στα ράφια. Ο δανεισμός, η παραγωγή φωτοαντιγράφων και η χρήση τεκμηρίων που χαρακτηρίζονται ως σπάνια καθώς και η πρόσβαση σε υπολογιστές πραγματοποιούνται μόνο με την παρουσία και την επίβλεψη του/της υπεύθυνου/ης της Σχολικής Βιβλιοθήκης.

-Οι χρήστες αφήνουν τις τσάντες τους στην είσοδο της βιβλιοθήκης.

-Μέσα στους χώρους της Βιβλιοθήκης, τηρείται ησυχία και δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητών και ροφημάτων, εκτός νερού. Απαραίτητος επίσης είναι και ο σεβασμός στο υλικό της Βιβλιοθήκης (Η/Υ, φωτοτυπικά, έπιπλα, βιβλία κ.τ.λ.).

– Το υλικό της συλλογής διατίθεται στα μέλη για διάβασμα και για δανεισμό. Οι χρήστες δεν ξαναβάζουν στα ράφια τα βιβλία, αλλά τα αφήνουν σε χώρο που υποδεικνύεται από τον υπεύθυνο της βιβλιοθήκης.

-Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική για όλο το υλικό της, εκτός από τα σπάνια βιβλία, τα CD, τις εγκυκλοπαίδειες, τα λεξικά, τα περιοδικά και επιτραπέζια παιχνίδια που δίνονται μόνο για εσωτερικό δανεισμό.

-Όλα τα μέλη μπορούν να δανειστούν ένα βιβλίο για έως και 14 ημέρες.

-Οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για τα βιβλία που χρησιμοποιούν. Υπογραμμίσεις, σημειώσεις ή τσακίσεις σελίδων στα βιβλία δεν επιτρέπονται. Το μέλος που χάνει ή επιστρέφει υλικό κατεστραμμένο, υποχρεούται να το αντικαταστήσει.

-Όλοι οι χρήστες που είναι χρεωμένοι με ληξιπρόθεσμα βιβλία δεν έχουν το δικαίωμα άλλου δανεισμού.

-Ο καθένας δανείζεται για τον εαυτό του (δεν επιτρέπεται να το δώσει σε άλλους) και επιστρέφει το βιβλίο ο ίδιος, εκτός και αν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν και έχει συμφωνηθεί εξαρχής με την υπεύθυνη άλλος τρόπος συναλλαγής.

-Δεν επιτρέπεται η εξαγωγή βιβλίου ή άλλου υλικού, αν δεν έχει περάσει από τη διαδικασία δανεισμού από την υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης.

4.ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Σχολική βιβλιοθήκη εφαρμόζει κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους καινοτόμα προγράμματα και δράσεις. Μερικά από αυτά που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν και κατά καιρούς υιοθετούνται είναι: πρόσκληση συγγραφέα, ημέρα ανοικτής βιβλιοθήκης, παρουσιάσεις βιβλίων, δημιουργία Βιβλιοπόρτας, δημιουργία βιβλιοβαλιτσών, ‘’το κουδούνι του βιβλίου’’, αδελφοποίηση σχολικών βιβλιοθηκών, Φωναχτή ανάγνωση σε μαθητές μικρότερων τάξεων, συμμετοχή σε μαραθώνιους ανάγνωσης/βιβλιοδρομίες/διαγωνισμούς, κατασκευές ‘’Τα παιχνίδια της αυλής μας’’, Δανεισμός βιβλίων στο διάλειμμα, συμμετοχή στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου κ.α. Οι δράσεις ανανεώνονται κάθε χρόνο. Μέσα στα πλαίσια σχεδιασμού των δράσεων και υιοθέτησης καλών πρακτικών αξίζει να σημειωθεί ότι το σχολείο μας συμμετείχε στα προγράμματα Erasmus+  ΚΑ1 «Η εμπλοκή της λογοτεχνίας και των συναφών τεχνών στη διδακτική πράξη ως μέσο προώθησης της πολυγλωσσίας και της βελτίωσης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης» και ΚΑ2 «Art of Reading, Reading into Art» τα έτη 2019-2022.