Μουσείο Σχολικής Ζωής

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου δημιουργήθηκε το 2010 στον 1ο όροφο του νέου κτιρίου του σχολείου μας, με την πρωτοβουλία του τότε Διευθυντή κ. Δημήτριου Κουτσελάκη. Σπουδαία υπήρξε και η χρηματική χορηγία της κ. Ευτυχίας Χαλκιαδάκη συνταξιούχου δημοσίου, κόρη του κ. Ευστάθιου Χαλκιαδάκη, τέως διευθυντή του 1ου Δημοτικού σχολείου.

Στην έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνονται μια σειρά εκθεμάτων από σχολικά βιβλία, τετράδια, θρανία, έδρα, αριθμητήριο, πίνακας, εποπτικό υλικό χαρτών και εικόνων για τα διάφορα μαθησιακά αντικείμενα.

Περιλαμβάνει επίσης σπουδαία αρχεία και τεκμήρια-βιβλία παιδαγωγικού περιεχομένου παλαιότερης εποχής, υλικό το οποίο κατά τις συστάσεις του τότε Υπουργείου Παιδείας θα έπρεπε να καταστραφούν, αλλά χάρη στο μεράκι του κ. Δημήτριου Κουτσελάκη διασώθηκαν και συλλέχθηκαν με μεγάλη προσοχή.

Η διάταξη των εκθεμάτων του Μουσείου είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να μεταφέρει τον επισκέπτη στον χώρο της σχολικής τάξης των παλαιότερων χρόνων.

Στην Κρήτη μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Μουσείο της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο βρίσκεται στο Ρέθυμνο και το Μουσείο Σχολικής Ζωής Χανίων, το οποίο ιδρύθηκε το 2006 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς την αξία του Μουσείου Σχολικής Ζωής του 1ου Δημοτικού σχολείου Αγίου Νικολάου, καθώς δεν υπάρχει ανάλογο μουσείο στην Ανατολική Κρήτη.

Στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να ενταχθεί ο χώρος σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ώστε να μπορέσουμε να καταρτίσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα στην Μουσειακή εκπαίδευση και συγκεκριμένα στην Μουσειακή Αγωγή της Σχολικής Ζωής, έτσι ώστε ο χώρος να είναι επισκέψιμος όχι μόνο από τους μαθητές/τριες του σχολείου μας, αλλά και από μαθητές/τριες άλλων σχολείων, οι οποίοι θα μπορούν να πάρουν μέρος σε ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.